Black Nirvana

En belgisk stark ale med vinösa toner, en viss sötma från kandisirap, en djupt rödbrun färg och med en dold, mild accelererande beska. Kan avnjutas solitärt eller till en lite kraftigare måltid, samt gärna till ostar eller korvar av det smakrikare slaget.

Serveras från 12 grader Celsius.

Ett år senare (efter Yellow Nirvana) får jag för mig att jag ska brygga en mörk påskvariant. En belgisk dubbel, liksom trippeln med kandisirap, bryggsocker och trappistjäst och den extra specialmalten som gör den mörkt djupröd och spännande. Ambitionen är att få den färdig till påsken vilket misslyckas då tiden inte räcker till

Någon vecka innan påsk tvingas jag inse detta och tar påskledigt. Totalt utmattad av vinterns bryggning, försäljning och mycket att göra på mitt halvtidsarbete på region Jämtland där jag fortfarande arbetar somnar jag utmattad på långfredagen och sover över hela påsken.

Först när påskhelgen är förbi kommer jag äntligen ut i vårsol och får i alla fall någon dag med skidåkning uppe på fjället. Berättar för Linda om att jag precis som Jesus somnar på långfredagen och vaknar upp igen först på tredje dagen, då jag återupptar arbetet med att få den mörka påskbrygden färdig.                                                            
Ett påsköl som bryggts som en belgisk dubbel med kopplingar till långfredagen, ”black Friday” blir förstås Black Nirvana, en dubbel belgare blir även – double rebirth ale, Jesus och min uppståndelse.

På etiketten finns storyn;……….

Öltyp: Belgisk dubbel, trappist
Alkoholhalt: 7 %
Färg: Djupt röd
Råvaror: Kornmalt, jäst, humle, kandisirap, kandisocker, bryggsocker
Bryggd med traditionell belgisk färgmalt, belgisk alkoholtålig jäst, Saaz-humlad och redo för påskfest eller för bara fest.