Bond Ale

Bryggeriets ljusa lättöl, en lätt weissbier, med jäst från Bayern, dito malt på vete, rejält humlad med amerikansk citrisk Amarillo, en underbar törstsläckare och måltidsförjeslagare. Liksom Klövsjöbrygden får Bond ale sin sötma och relativa rundhet från inmäskningstemeraturen.

”From Klövsjö with love”, som James skulle ha sagt. Har man lyckats få till en modern variant av svagdricka är det bara att fortsätta ta ut svängarna. Mindes helt plötsligt mitt tonårs lättöl som kunde köpas på populära ”Korvmacken” i Östersund under gymnasietiden och avnjöts på nätterna på hemväg efter någon fest tillsammans med mosbricka och grillkorv. Lättölet hette Sankt Olof, ett ljust, absolut outstanding lättöl med rejäl beska, från ”Tillbryggeriet” som fanns i stan innan den stora bryggeripesten tog fart och i princip alla svenska bryggerier med självaktning och stolthet plågsamt dog ut.
Nåväl, mitt bidrag blev att utveckla något liknande. Kom att tänka på all god weissbier man svalkar och törstsläcker sig med i södra tyskland både på sommaren och vintern. Konceptet blev en ännu lättare, ännu mera törstsläckande weissbier, bryggd som de tyska reinheitsgeboten anbefaller, med 50 % kornmalt, 50 % vetemalt. För att göra törstsläckaren mera spännande tillsätter man mycket mera humle än det som är normalt i just weissen, tillsätter man dessutom enbart amerikansk Amarillohumle får den en touch av cirtrus, som många just förknippar med weissbier. Man skruvar upp co2 halten en del innan man släpper ut Bond i världen.

Öltyp: Sydtysk veteöl
Alkoholhalt: 2,25 %
Färg: Intensivt halmgul med gyllene skimmer
Råvaror: Korn och vetemalt, honung, jäst och humle