Grand Saison

Jäses med belgisk bondgårdsjäst (Saison) upp till 28 grader Celsius. I efterjäskärlet får jästen bearbeta lokala frukter eller bär.

Serveringstemperatur från 10 grader Celsius.

Grand Saison – dagens öga

Bra ögon är viktiga för en spion tänker jag samtidigt som jag under en dag i bryggeriet lyssnar till ett program om Mata Hari. Den holländska kvinnan som avrättades i en skog utanför Paris hösten 1917 och som endast blev strax över 40 år, men som innan dess likväl hann med många spännande saker.

Född i Leuwarden, norra Holland, gifte sig med en militär och flyttade till Indonesien, fick två barn, skilde sig, återvände till Europa och Paris i början av 1900-talet där hon gjorde stor succ´e som erotisk dansös, blev världsberömd och omgav sig med ett antal älskare, flera var militärer, anklagades och dömdes för spioneri.

På en resa besöker jag Leuwarden och naturligtvis museet där den fascinerande storyn om Margaretha Geertruida Zelle finns att lära. Museet finns bara några hundra meter från hennes barndomshem. Denna stolta kvinna ska få vara med mig i min bryggning tänker jag och berättar om henne för Patrik och Linda när jag återvänder. Saison, franskt och vallonskt bondgårdsöl, är ett öl som alltså såg dagens ljus inte allt för långt från Margarethas trakter. Saison med frukter eller bär från närmiljön i Klövsjö spetsar detta rätt torra öl, med en jäst som aldrig vill ge sig.

Ögat, dagens, eller solens  morgonljus, blir Mata Hari på Indonesiska.

Skuggmorellerna som flutit i efterjäsningsbadet gör det hela både friskt och lite surt, stammen på etiketten går i körsbärets ton och minner om Mata Haris nätter i Paris eller hur?

Öltyp: Saison
Alkoholhalt: 6 %
Färg: Metallgul med fruktiga färginslag från lila till röd
Råvaror: Korn, jäst och humle, inslag av lokala bär och frukter, se närmare på respektive butelj eller fat

Bryggd med saison-jäst och lokala bär och frukter. Kraftigt utjäst med bär- och fruktkaraktär.