Milk Stout 892

En lämplig Stout. Inte så torr och bränd som en Dry Stout. Inte så kompakt och söt som en Imperial Stout. Lite rundare, fylligare och med en viss sötma, för att framhäva bitter mörk choklad och vaniljtoner. Du bestämmer själv. Drick den kall – mörker och kyla går ihop. Drick den varmare – för en djupare och mer komplex smakbild. Pröva med någonting till, exempelvis en tallrik med rykande musslor, blodpudding eller en dessert med choklad, och döm själv.

Serveras från 8-18 grader Celsius.

Att bygga om en vackert timrad ladugård uppförd i mitten av artonhundratalet till bryggeri på tvåtusentalet innebär för mig att i produkterna både knyta till traditioner och vara modern. Har man ett bryggeri beläget i en gammal produktionslokal för jämtländsk mjölk som när jag var barn levererades via mjölkkrukor som i snöstorm, regn, sol, året runt lyftes ur ladugården, kördes eller drogs, beroende på årstid fram till mjölkpallen vid stora vägen, på vintern användes Oppistuggus,mjölkkälke, på sommaren mjölkkärran.
En hyllning till brittisk innovation och jämtländsk mjölkhantering får man om man ger sig tusan på att;
…från ladugård med mjölkproduktion till bryggeri med maltdrycker, då måste man ha ett öl med mjölk i. Finns det ?
Ja, det gör det.
Milkstout, eller sweet stout började säljas i England i början av nittonhundratalet, som en konsekvens av att folk började bli trötta på öl som var gammal, unken, man ville ha något nytt. Andra historier berättar om en innovativ bryggare som efter första världskriget började lansera ett ”hälsoöl” för alla undernärda efter första världskriget som behövde näring, samt om ett nyttt synnerligen nyttigt öl för ammande kvinnor, ett öl med mjölk, dvs med laktos, mjölksocker. Det nya blev milk eller sweet stout, ett färskt, fräscht, milt och en lite sötare mera välsmakande uppdatering av den traditionella stouten.
Enkelt, man tillsätter helt enkelt lite mjölksocker till den torrare, mindre söta stouten får en sötare, fylligare maltdryck som tar fram andra egenskaper ur mörk malt som vanilj, choklad, och lakrits känsla. Sötman blir kvar då öljästen inte förmår bryta ned, jäsa ut, laktosen. KGB;s egen milkstout kallas “Milk Stout 892”. Etiketten väver ihop tidig engelsk innovation med Oppistuggus egen mjölkkruka från 70-talet, de krukor som i princip varje dag kördes fram till mjölkbordet, hämtades med lastbil, kördes till mejeriet och återkom tomma nästa dag tillsammans med ett paket med förädlade mjölkprodukter, i första hand som smör, ost och messmör. 892 var Oppistuggus mjölkproduktionsnummer. Milk eller sweetstouts marknadfördes länge i England som ett hälsoöl. Fortfarande kan man även i Folkhälsans gyllene land Sverige höra folk berätta att ammande kvinnor ska dricka Porter för sin egen och barnets hälsa. Porter är en typ av stout.

Öltyp: Milkstout
Alkoholhalt: 5 %
Färg: Djupt rödsvart
Råvaror: Kornmalt, jäst och humle

Bryggeriets ”Sweet Stout” med tillsats av laktos för snällare, rundare, sötare framtoning.