Onkel Weissbier

Bryggd som en traditionell weissen med 50% korn och 50% vete, enbart försiktigt bitterhumlad enligt tysk tradition. En bubblig, kall, törstsläckande banankryddig sommaröl.

Drick den kall, 6-8 grader Celsius.

Jag ska fylla femtio, och just därför bestämt att jag ska byta karriär, eftersom barnen flyttat hemifrån, tvättstugan i källaren blivit för trång för mitt hembryggande, vi har tomma lokaler för ändamålet på gården samt att tidpunkten för att starta en egen verksamhet vid fyllda femtio antagligen innebär att jag på allvar kan börja utnyttja all den kompetens jag förvärvat genom ett långt yrkesliv.

Startar man ett företag efter femtio så gör det ju inte så mycket om det går åt helvete, eftersom det ändå inte är så långt till pensionen. Så resonerar jag när jag tar med familjen på femtioårsresa till Spanien över jul. Med mig har jag sju böcker om hemliga agenter och spioner eftersom jag just kommit på ett lysande namn på den kommande verksamheten, Klövsjö Gårdsbryggeri, vilket ger en förkortning som låter spännande, KGB.

”Täcknamn Onkel” är en av titlarna på de böcker jag fått med mig och den bok som jag grips mest av. Om den unga tyskan Erica Schwartze som kommer till Europas spiontätaste stad Stockholm i början av 40-talet, mitt under andra världskriget. Hon arbetar på tyska ambassaden men värvas snart av svenska underrättelsemän som spion och börjar lämna ut intressant information från den tyska ambassaden. Hennes täcknamn blir ”Onkel”. Hon tillsammans med ett antal unga damer träffas regelbundet i ”Sekreterarklubben”. Se bok av Jan Bergman.

Väl hemma skickar jag denna intressanta story till Linda som liksom jag går igång, gör en egen tolkning av ett foto från 40-talet av Erica Schwartze och en Onkel weissbier etikett designas utifrån hennes spännande tillvaro och öde.

Ett tyskt svenkt samarbete under kriget blir till ett uppföljande öl dedikerat Onkel, på bayersk malt och traditioner – producerat med omsorg i Klövsjö, Sverige

Öltyp: Sydtysk veteöl
Alkoholhalt: 5,5 %
Färg: Kolagul med inslag av färgskiftningar i orange
Råvaror: Korn och vetemalt, veteölsjäst och lite humle