Reportage i Tidningen Lantliv

30 januari 2024 /

Tidningen Lantliv på besök hos Restaurang HumleLiret och Klövsjö Gårdsbryggeri på Oppistuggu Gård.

”När Karolina från Klövsjö träffade kocken Nayar från Mexiko blev det en fullträff både för kärleken och för Karolinas släkts gamla gård Oppistuggu. På gårdskrogen Humleliret i det gamla stallet komponeras Nayars hyllade avsmakningsmenyer i samklang med dryckerna från svärfars gårdsbryggeri.

MILJÖN ÄR NÄSTAN FÖR IDYLLISK. Från timmergården som byggdes år 1730 har man en härlig utsikt över Klövsjön, bykärnan med kyrkan och fjällen i fjärran. Snön ligger vit kring mangårdsbyggnaden där krögarparet Karolina Zakrisson och Nayar Chávez Navarro bor med barnen Luna, 8 år, och León, 5 år. Barnen är tionde generationen på släktgården där även barnens morföräldrar Jan och Liselotte samt Jans mamma Siv bor…

Februari betyder sportlov och högsäsong i byns populära skidbacke vilket även avspeglas i bokningarna till gårdskrogen Humlelirets avsmakningsmenyer. Men våren närmar sig så sakta. Karolina är redan i full gång med att förodla tomat, gurka och mängder av chiliplantor som sedan ska planteras ut i tunnelväxthuset. Köksmästare Nayar vill gärna ha många olika sorter, förklarar han:
– I år odlar vi jalapeño, habanero, poblano, serrano och citronchili. För mig som mexikan är chili mycket mer än en krydda, den ger fruktighet, smak, styrka och doft. Chilin är oumbärlig i mitt kök, som är ett slags fusion av Jämtland och Mexiko, säger han.

Klövsjö tillhör odlingszon 7 så förutsättningarna att odla chili är långt ifrån optimala. Men i övrigt är Nayar mer än nöjd med sitt nya hemland, som så här års erbjuder en rejäl kontrast till hans hemstad Puerto Vallarta vid Mexikos Stillahavskust.
– Det är en populär turistort, liksom Klövsjö, men det mesta är väldigt annorlunda, naturen, pulsen och klimatet, vintertid skiljer det runt 40 grader mellan här och där, säger Nayar och fortsätter:
– Första vintern i Sverige var magisk, att få fira jul med snötyngda granar, det var precis som på film. Klövsjö är så vackert. Jag älskar tystnaden och den rofyllda stämningen här, säger han och visar oss in i restaurang Humlelirets matsal.

Här är stämningen gemytligt familjär, vinterns sittningar med avsmakningsmenyer har bara 16 platser. Återkommande gäster bokar in sig redan tidig höst, berättar Nayar.

– Sommartid har vi mer än hundra sittplatser, både ute och inne i växthuset.
På vintern vill vi ge gästerna en lite lyxigare upplevelse.”

Läs hela reportaget här >>